Salam semua...ptg ni aku nak kongsi resepi laksa. sebenarnya aku selalu buat laksa ni tp anak-anakku selalu complain setiap kali ku buat rasanya berbeza-beza.kadang-kadang sedap ,kadang-kadang pedas.kali ni aku dah jumpa resepi tepat untuk buat laksa ni, jadi rasanya sentiasa sama,dlm erti kata lain SEDAP...memenuhi citarasa tekak mereka...sebenarnya klu ditanya mak kita sendiri pun mereka tak pernah menyukat apa yg mereka gunakan dlm masakan mereka bak kata orang main campak-campak aje.jadi apabila kita nak turunkan ilmu kita pd anak-anak mcm mana nak cakap takkan nak kata seposen itu,dua posen ini mcm mak aku ckp sbb zaman dah berubah org dah pakai gm,litter atau auns.sbb itu pentingnya sukat setiap bahan yg diguna dlm masakan.sesiapa yang nak mencuba resepi ni, cubalah pasti tak menyesal.....
LAKSA
bahan-bahan..
2kg ikan kembong
3biji bawang besar
2ibu jari belacan(agak-agak ye)
2 senduk kecil cili blender
22keping asam keping
3 bunga kantan (belah 4)
1 ikat daun kesum
air untuk rebus ikan dan dijadikan kuahnya
garam
perasa jika suka
bahan hiasan
telur
timun
salad
bawang besar
cili hidup
limau kasturi
cara-caranya...
1.bersihkan ikan dan rebus ikan bersama asam keping sehingga ikan masak dan senang diceraikan dari tulangnya
2.asingkan isi ikan dari tulangnya dan tapis air tadi supaya x de tulang yang masuk dlm air tadi.asam keping tadi dimasukkan semula kedlm air rebusan tadi .
3.ambil isi ikan tadi dan blender hingga halus dan masukkan kedlm kuah tadi
4tulang yg diasingkan td pun diblender dan ditapis supaya x de tulang yg masuk dlm kuahnya
5.bawang,dan belacan di blender serta masukkan juga dlm kuahnya
6.masukkan cili blender barulah dibuka api nya dan dibiarkan hingga mendidih
7.apabila mendidih masukkan bunga kantan,daun kesum dan perasakan dgn garam
8.bolehlah dihidang bersama bawang hiris,cili hidup,salad,timun dan telur. klu nak lebih masam perahlah limau sambal,..selamat menjamu selera.....
No comments:
Post a Comment