Snow-Falling-Effect

Saturday, 14 December 2013

kuih kaswi

salam semua... hr ni aku nak kongsikan satu resepi mudah yang biasa ku buat untuk kami sekeluarga apabila minum petang.resepi ni aku dapat dari kak long yang sememangnya pandai dalam membuat kuih ni.dalam banyak-banyak kuih yang ku buat inilah yang menjadi kegemaran suamiku.disini ku nak kongsikan resepinya...kalau sesiapa yang x pandai masak pun boleh membuatnya.

KUIH KASWI

sedia untuk dikukus 

sedia untuk di ngap.....

bahan-bahannya...

1 cwn tepung ubi
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah
11/2 cwn gula pasir
5 cwn air
garam
sedikit kapur masak
1/2 biji kelapa (ambil putihnya aje)

cara-caranya...
1. campurkan tepung sagu,tepung gandum,gula merah,gula pasir,air dan sedikit kapur kedalam mangkuk dan digaul sebati...jangan ada yang berketul.gaul menggunakan senduk.jangan diblender nanti permukaan kuih x cantik.
2. tapis adunan kedalam loyang yang disapu minyak.untuk mengelakkan kuih melekat apabila dipotong
3.balut penutup kukus dengan kain bersih untuk mengelakkan air jatuh pada kuih
4.kukus selama 1 jam atau hingga masak dengan menggunakan api sederhana
5.sejukkan barulah dipotong dan digaul dgn kelapa yang telah diperasakan dgn garam
6'bolehlah dihidang.



No comments:

Post a Comment