KUIH KASWI
sedia untuk dikukus
sedia untuk di ngap.....
bahan-bahannya...
1 cwn tepung ubi
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah
11/2 cwn gula pasir
5 cwn air
garam
sedikit kapur masak
1/2 biji kelapa (ambil putihnya aje)
cara-caranya...
1. campurkan tepung sagu,tepung gandum,gula merah,gula pasir,air dan sedikit kapur kedalam mangkuk dan digaul sebati...jangan ada yang berketul.gaul menggunakan senduk.jangan diblender nanti permukaan kuih x cantik.
2. tapis adunan kedalam loyang yang disapu minyak.untuk mengelakkan kuih melekat apabila dipotong
3.balut penutup kukus dengan kain bersih untuk mengelakkan air jatuh pada kuih
4.kukus selama 1 jam atau hingga masak dengan menggunakan api sederhana
5.sejukkan barulah dipotong dan digaul dgn kelapa yang telah diperasakan dgn garam
6'bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment