Snow-Falling-Effect

Saturday, 28 December 2013

Kek Hokkaido

Salam semua....bertemu lagi petang ni.Hari ni aku nak memperkenalkan satu lagi cup cake yang sememangnya gebu dan lembut seperti sponge.mungkin ada yang belum pernah atau dah pernah merasa kek ni yang bersetuju dengan kata-kataku ini.tapi kalau kek ni disimpan dalam fridge dulu,lagilah bertambah-tambah keenakannya.sesiapa yang nak mencuba membuatnya cubalah resepi dibawah ni.tapi kalau malas nak membuatnya boleh menempah dari saya.telefon saya atau email aje....

 
berbaris untuk dibubuh kastard dan di make up

bersendirian setelah dihias 


berkumpul bersama-sama

Kek Hokkaido

bahan-bahan

4biji telur kuning
30 gm gula kastor
40 ml susu segar
40 ml minyak jagung
sedikit esen vanila 
55 gm tepung kek*
20 gm tepung kastard*
1 sudu baking powder*
ayak bahan yang bertanda*

1.canpurkan gula dan kuning telur dengan menggunakan whisk
2.campurkan minyak jagung,susu dan esen vanila
3.campurkan sedikit-sedikit bahan yang diayak tadi
4.kacau sebati dan ketepikan

4biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula kastor

1.pukul putih telur hingga berbuih , kemudian baru masukkan gula kastor dan garam
2.pukul hingga bertanduk dan berkilat
3.campurkan bahan A dan B secara kaup balik
4.bakar pada suhu 170oc selama 15-20 minit
masukkan adunan dalam 3/4 cawan

bahan untuk krim kastard

1sudu besar tepung gandum
1sudu besar tepung jagung atau tepung kastard
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1biji telur
esen vanila
1sudu besar mentega
pewarna kuning atau perisa oren

campurkan semuanya dan masak atas dapur
sentiasa kacau bahan hingga berkilat..sejukkan
masukkan kastard dlm piping beg yang diletakkan nozle
picitkan kastard kedalam kek kemudian taburkan gula icing

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment