COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
hasil dari bahan B
hasil dari bahan A
hasilnya
sedia untuk dimakan
bahan-bahan
BAHAN A
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur
1sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60gm tepung kek
20gm tepung jagung
BAHAN B
140gm gula
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon (tp aku gantikan dgn cream of tartar)
cara-cara
cairkan cream cheese,butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan kemudian campurkan tepung,tepung jagung, kuning telur,garam dan jus lemon kedalam adunan cream cheese hingga sebati.
dalam bekas lain,pukul putih telur sampai berbuih.lepas tu tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk
campurkan adunan bahan A tadi kedalam bahan B dgn kaedah kaup-balik hingga sebati
sediakan loyang bulat berukuran 8inci yang digriskan dibawahnya.tuang adunan kedalam loyang.
bakar kek pada suhu 160"c selama 1 jam dgn cara bain -marie(waterbath)
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment