Snow-Falling-Effect

Thursday, 2 January 2014

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalamualaikum semua...hari ni merupakan hari pertama persekolahan Adif....pergi balik persekolahannya aku juga yang uruskan...aduh penat sungguh hari ini tapi apa nak kata itu tanggungjawabku memandangkan suamiku penat bekerja jadi akulah yang menguruskan hal anak-anak.sambil merehatkan diri terfikir pula apa minum petang yang akan ku hidangkan untuk  anak-anakku. mulalah aku bukak gogle kot-kot ada resepi yang menarik.tiba-tiba terpandang resepi japanese cheesecake di blog CaHaYa CiNta Ku .bila intai di fridge ada bahan-bahan yang diperlukan....jadi apalagi on ajelah...mulalah projek aku.Sebenarnya dah lama nak mencuba kek ni tapi tak pernah kesampaian....hr ni tercapai juga hajatku untuk membuat kek ni.Jom intai-intai resepi pulak...

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE

hasil dari bahan B 

hasil dari bahan A 

 hasilnya
sedia untuk dimakan

bahan-bahan

BAHAN A
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur
1sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60gm tepung kek
20gm tepung jagung

BAHAN B
140gm gula 
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon (tp aku gantikan dgn cream of tartar)

cara-cara
cairkan cream cheese,butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan kemudian campurkan tepung,tepung jagung, kuning telur,garam dan jus lemon kedalam adunan cream cheese hingga sebati.
dalam bekas lain,pukul putih telur sampai berbuih.lepas tu tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk
campurkan adunan bahan A tadi kedalam bahan B  dgn kaedah kaup-balik hingga sebati
sediakan loyang bulat berukuran 8inci yang digriskan dibawahnya.tuang adunan kedalam loyang.
bakar kek pada suhu 160"c selama 1 jam dgn cara bain -marie(waterbath)

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment