CHICKEN PIE
bahan-bahan...
puff pastri secukupnya(akak beli dikedai bakery aje,boleh juga guna puff pastry jenama kawan)
2keping dada ayam (potong dadu)
3biji bawang besar (potong dadu)
2ulas bawang putih(potong dadu juga)
1 tin cendawan butang
1 sdb rempah kari daging
1 biji karot
garam
serbuk pati ayam
tepung jagung
minyak utk menumis
bekas chicken pie
cara-cara
1.panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2.masukkan ayam dan kacau hingga masak
3.masukkan karot dan biarkan hingga karot lembut baru dimasukkan cendawan
4.masukkan rempah kari dan dikacau hingga masak dan berbau harum barulah dimasukkan garam,serbuk pati ayam dan untuk memekatkannya masukkan bancuhan tepung jagung.barulah diangkat dan sejukkan
cara mengisi dlm mangkuk pie..
1.potong puff pastry besar mangkuk pie kemudian letakkan dlm mangkuk barulah diisi inti tadi.
2.tutup semula dgn puff pastry dan tepinya tekan dgan garpu supaya tidak terbuka bila dimasak
3.cucuk -cucuk permukaan atas dgn garpu dan sapu dgn kuning telur
4.panaskan oven 180'c dan masak dlm 30 minit
sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment