Snow-Falling-Effect

Saturday, 25 January 2014

Chicken Pie

Assalamualaikum teman-teman....minta maaf dah lama tak n3 apa-apa resepi sebab sekarang ni sibuk memenuhi tempahan untuk customer.Alhamdulillah rezeki bulan ni.hari ni ambil peluang berehat sebab esok tempahan cheese tart dah menanti.tengah rehat teringat apa nak masak utk minum petang sebab anak-anak ada dirumah.dalam peti ais ada carot,dan ayam,tp cendawan atau lada bengala x de pulak ,tp tak pe buat apa ajelah yg patut.sebenarnya memang rancang nak buat chicken pie tp x cukup bahan jadi wujudlah resepi hentam ajelah ..cara aku ...hari ni aku nak kongsi resepi mudah untuk chicken pie .aku beli puff pastri yang ready made nanti klu ada peluang aku akan ajar buat puff pastri yang kita buat sendiri.untuk kali ni layan aje resepi ni...




CHICKEN PIE

bahan-bahan...

puff pastri secukupnya(akak beli dikedai bakery aje,boleh juga guna puff pastry jenama kawan)
2keping dada ayam (potong dadu)
3biji bawang besar (potong dadu)
2ulas bawang putih(potong dadu juga)
1 tin cendawan butang 
1 sdb rempah kari daging
1 biji karot
garam
serbuk pati ayam
tepung jagung
minyak utk menumis
bekas chicken pie

cara-cara
1.panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2.masukkan ayam dan kacau hingga masak
3.masukkan karot dan biarkan hingga karot lembut baru dimasukkan cendawan
4.masukkan rempah kari dan dikacau hingga masak dan berbau harum barulah dimasukkan garam,serbuk pati ayam dan untuk memekatkannya masukkan bancuhan tepung jagung.barulah diangkat dan sejukkan

cara mengisi dlm mangkuk pie..
1.potong puff pastry besar mangkuk pie kemudian letakkan dlm mangkuk barulah diisi inti tadi.
2.tutup semula dgn puff pastry dan tepinya tekan dgan garpu supaya tidak terbuka bila dimasak
3.cucuk -cucuk permukaan atas dgn garpu dan sapu dgn kuning telur
4.panaskan oven 180'c dan masak dlm 30 minit
sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment