Assalamualaikum semua....hari ni terasa pening sekali.pagi-pagi lagi aku bercadang untuk kepasar sbb ku lihat dlm fridge hanya ada ikan aje anak-anakku tak suka makan ikan ,walau apa pun yang ku masak semestinya ada ayam .terasa berat kaki nak melangkah,malas pun ada tak sihat pun ia juga.Aku menyuruh anak lelaki ku pergi beli lauk dia mengiakan aje sbb dia lihat aku tak berapa sihat.balik aje ku lihat yang dibawanya adalah seekor ayam yang dibelah empat.aku tahu apa nak masak untuk hr ni iaitu nasi ayam yang sememangnya menjadi kegemaran anak-anakku.sebenarnya ada banyak jenis nasi ayam ni.apa yang ku kongsikan disini adalah nasi ayam yang sering kumasak untuk keluargaku...dibawah ni kusertakan resepinya kot-kot ada sesiapa yang berkenan nak mencubanya...
Nasi Ayam
bahan-bahan....
1 ekor ayam
(belah 4 dan dibersihkan)
4 cwn beras wangi
(cuci dulu)
5 cwn air rebusan ayam
4 ulas bawang putih
2cm halia
3 helai daun pandan
2sudu besar majerin
1sudu besar minyak masak
garam
1.rebus ayam untuk mendapatkan air rebusannya
2.tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat.dan koyakkan daun pandan lalu disimpul
3.panaskan majerin dan minyak masak kemudian tumis bawang putih ,halia dan daun pandan hingga wangi
4.masukkan beras tadi dan kacau seketika baru dimasuukan air rebusan tadi.perasakan dengan garam
5.biarkan nasi masak seperti biasa
bahan untuk kicap hitam
.1 cwn kicap manis
5sudu besar gula
3 ulas bawang putih
11/2 cwn air rebusan ayam
1.masak kicap dan gula hingga berbuih kemudian baru dimasukkan ayam.setelah kicap rata diseluruh ayam tadi barulah diangkat dan di toskan ayam tadi,barulah digoreng..
2.campurkan bawang putih yang ditumbuk tadi serta air rebusan ayam kedalam kicap tadi dan dibiarkan mendidih sekali lagi barulah diangkat.
bahan kuah merah
3biji cili hidup
10 biji cili api
4ulas bawang putih
1 inci halia
2cwn air rebusan ayam
sos cili
( utk pekatkan kuah dan sebagai penambah perasa)
cuka
garam
1.blender cili hidup,cili api,bawang putih dan halia bersama air rebusan ayam
2. masak hingga mendidih baru masukkan sos cili dan garam.
3.apabila sudah masak baru dimasukkan cuka
bahan untuk sup
air rebusan ayam
5 biji bawang merah*
3ulas bawang putih*
2inci halia*
rempah 4 sekawan
1 sudu besar perencah sup
garam
daun sup
minyak untuk menumis
perasa jika suka
tumbuk bahan bertanda*
1.panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawn bersama bahan yang ditunbuk tadi .biarkan sehingga naik bau.
2.masukkan perencah sup dan dikacau hingga naik bau, barulah dimasukkan air rebusan ayam tadi
3.biarkan mendidih barulah diperasakan dengan garam.apabila nak diangkat barulah masukkan daun sup dan terus tutup api dan bolehlah dihidang.
4.boleh dihidang bersama salad atau timun
SELAMAT MENJAMU SELERA